TRÄD I KRUKA

Ett träd i kruka på balkongen eller terrassen förhöjer trädgårdskänslan och skapar rumslighet. Trädformen tillför även höjd och ger platsen skugga under varma sommardagar. Att odla träd i kruka är enkelt!
Följ våra råd och du kommer att få njuta av ett vackert litet träd som både kan ge vacker vårblom och sprakande höstfärg.


Trädet
Välj ett träd som tål ett hårdare klimat än det som råder där du bor. Bor du i zon 3, väljer du en växt som klarar zon 4 eller mer. Växten blir mer utsatt för kyla och påfrestningar då den är planterad i kruka än när den är nedgrävd i marken. 
Flera av träden som vi tipsar om är toppympade. Fördelen med ett toppympat träd är att stammen aldrig blir högre (stamhöjden mäts från rothalsen upp till nedersta grenvåningen), det är endast kronan som växer sig högre och större. Däremot blir stammen kraftigare och växer alltså på bredden. 
Vanliga stamhöjder på toppympade småträd är från 90 cm-180 cm. Du väljer själv höjd som passar just för din trädgård, balkong eller terrass.Tänk på att anpassa trädets höjd och storlek efter platsen så att det känns proportionerligt.

Kruka
Ju större kruka desto bättre, gärna krukor som rymmer minst 50 liter jord. I en stor kruka med mycket jord är det lättare att hålla jämn fuktighet och de behöver inte vattnas lika ofta som små krukor.
Krukan skall ha ordentliga dräneringshål och gärna vara vidare upptill än nertill så att jorden kan expandera uppåt när den fryser. Dräneringen är viktig så att överskottsvatten kan rinna bort. Men har du balkong är det viktigt med ett stort fat under så vatten inte rinner ner till grannen.
Till en balkong kan det vara bra att välja krukor som är tillverkade av ett lätt material, som tex. trä, korg och zink. Stora krukor med jord blir tunga och det är bra om krukan går att flytta.
Välj kärl som kan stå ute på vintern. Korg är ett utmärkt val. Om du inte behöver tänka på vikten är ekfat, järn eller hårt brända lerkrukor (som klarar kyla) ett bra alternativ.

Jord och näring
Jord: Det är viktigt att använda en bra jord. Vilken typ av jord du ska välja kan variera då växtvalet styr vilken jord som passar just den växten.
Om växten inte har några speciella krav på jord är en fuktighetshållande och näringsrik jord bra. Det finns jord specifikt framtagen för krukodling som kan vara bra i dessa fall som tex zetas bästa plantjord som passar utmärkt för odling i kruka.
Näring: På våren lägger du ett lager av tex kogödsel eller kompost på jordytan. Har du bokashi  kan du vattna med utblandat lakvatten. Zetas ekologiska växtnäring  är växtnäring som är enkel att vattna ner i krukan. Gödsla fram till augusti.

 

Vattning
Träd som odlas i kruka behöver mycket vatten. Trots stora krukor och mycket jord kan en kruka i södersol behöva vattnas ett par gånger om dagen under riktigt varma sommardagar.

Under högsommar, vid varma dagar, är det bäst att vattna på morgonen då risken för avdunstning är mindre.

Beskärning
Trädet beskärs efter sortens rekommendationer.

Beskärning kan behövas för att trädet ska hålla en vacker form. Du kan behöva gallra ur kronan eller beskära för att hålla nere storleken.

Viktigt när det gäller toppympade träd; ta bort alla skott på stammen nedanför kronan!
Se till att investera i en bra sekatör som underlättar beskärningen!

Övervintring
En del träd kan klara sig utan vinterskydd, men det säkraste är att skydda trädet på något sätt under vintern.

Om krukan inte är för stor eller tung är det bästa att gräva ner krukan utomhus i jorden – att jordslå den.

Det går också bra att täcka in krukan med t.ex. bubbelplast,liggunderlag eller frigolit. Skydda krukan ifrån kyla underifrån genom att ställa den på en bit frigolit.

Ställ in krukan mot väggen där den får vindskydd. Vänta med att täcka krukan tills jorden har frusit något och en längre köldperiod är på gång.
På våren väcker du trädet långsamt genom att lufta under varma dagar. Kontrollera vattningen, börja försiktigt vattna när bladen börjar spricka ut.


Tips!

Välj en växt som tål ett hårdare klimat än det som råder där du bor. Bor du i zon 3, väljer du en växt som klarar zon 4 eller mer. Anpassa trädet efter platsen så att det känns proportionerligt.


Tio bra träd att odla i kruka:

Trädgårdssyren, Syringa ’Bloomerang Dark Purple’, (stamträd, toppympat). En relativt ny sort som passar utmärkt att ha som litet träd i kruka. Kronan får en rundad form och blir ca 1 meter hög och bred. Den får väldoftande, mörkt blåvioltetta blommor i juni, strax efter vanlig bondsyren, och fortsätter sedan blomma till och från under hela säsongen, ibland med en paus under den varmaste delen av sommaren. Den önskar soligt läge i väldränerad mullrik jord. Zon I-IV.

Dvärgsyren
, Syringa meyeri ’Palibin’, (stamträd, toppympat). Ett mycket populärt träd att ha i kruka. Rund, välformad krona, ljuvligt doftande violetta blommor. Kronan blir ca 1 meter hög och bred. Sol-halvskugga. Zon I-IV.

Klotnaverlönn, Acer campestre ’Nanum’, (stamträd, toppympat). Grönskar tidigt och är härdig i zon 3 (4). Får en rundväxande tät krona. Sol-halvskugga. Zon I-III(IV).

Silverpäron, Pyrus salicifolia ’Pendula’, (stamträd, toppympat). Grenarna är långa och hängande. Bladen är grågröna och smala. Blomningen sker under maj med vita blommor. De små frukterna kan bli drygt 3 centimeter stora. Sol. Zon I-IV.

  • Körsbärsbenved, Euonymus planipes, (stamträd, toppympat). Vacker på våren när lövsprickningen börjar. Exploderar i färg på hösten med sina fantastiska frukter och den vackra färgen på bladen. Sol-halvskugga. Zon I-V.

  • Rönnbärsapel, Malus toringo ’Freja’. Mörkrosa blommor och flikiga blad med röd anstrykning. Sol-halvskugga. Zon I-III(IV)

  • Kranskornell, Cornus alternifolia. (buskträd) Ett av Victoria Skoglunds favoriter i kruka! Hon har planterat kranskornellen i rottingkruka och den har övervintrat på hennes terrass i många år.  

Kranskornellen är en vackert växande buske vars grenar växer vågrätt i våningar. Den får i maj-juni stora vita flockar av blommor som sitter på ovansidan längs med hela grenen.
Blommorna har en söt doft och ger så småningom flockar av små blåsvarta bär. 
Den är mycket stilig både med och utan blad och blommor. En välformad, lättskött och tålig buske. Man behöver inte beskära den för att den skall behålla sin form.
Halvskugga. Zon I-III

                                    Lycka till!