Anisisop 'Blue Fortune'

Agastache 'Blue Fortune'
52,00 kr
Agastache 'Blue Fortune', anisisop. Det fladdrar av mängder med fjärilar. Ett dovt sorl av binas samtal och doften av mint är påtaglig när jag går förbi anisisopen. Den är högvuxen och majestätisk. En växt som jag har både vid mitt sommarhus på Öland och hemma i Stockholm. Den blir nästan över en meter hög och behöver inget stöd trots sin höjd. Anisisopen blommar länge med blå spetsliknande blommor från juli till september.

Anisisopen är extra fin vintertid eftersom den är stadig och har en skulptural form, därför klipper jag ner den först på våren. Tidigt i april så klipper jag ner den helt och hållet. Den är sen i starten så tålamodet prövas, men ge inte upp. Bladen är lätt bronsfärgade och blir senare gröna under sommaren.

Jag gödslar med kompost i april, därefter får den ingenting. Jag märker att den mår bäst när det inte blir för torrt. Det sägs att den inte alltid är så långlivad, men det är inget jag har märkt. I så fall är den lätt att samla frön av och så nya plantor i april. Det går också bra att dela den på våren och på så sätt föröka och få fler plantor.

Ett extra plus är att rådjuren ratar den. I alla fall hemma hos mig. Den ska vara härdig i stora delar av landet i väldränerat läge.

/Victoria Skoglund

Läs Victorias inlägg här
Artikelnummer Agastache 'Blue Fort
Vetenskapligt namn Agastache 'Blue Fortune'

VAD VÅRA KUNDER TYCKER