Blomsterlok

BLOMSTERLÖK

Planera inför nästa vår redan nu! Tänk att få möta våren med ett hav av krokusens
näpna blommor, sirliga snödroppar, doftande narcisser och utsökta tulpaner!PLANTERINGSDJUP
Planteringsdjupet ska vara tre gånger lökens storlek i höjd. En fyra cm hög lök får därför en grop på cirka tolv cm. Bottna gärna med benmjöl, vedaska eller lökgödsel i gropen. Vattna efter plantering.

PLANTERINGSTID
I september till oktober planteras smålökar och narcisser, tulpaner planteras under september till december.

VATTNING
Vattna efter plantering, därefter inget mer före våren. Är våren torr vattnas lökarna när de börjar spira. Ge näring under tillväxtperioden (när bladen är gröna) och innan bladen vissnat ned.
LÄGE
Lökar vill ha sol för att blomma. Under lövfällande träd och buskar är det tillräckligt ljust för de tidiga lökarna. Lätt silande skugga gör att blomningen blir långvarigare. Klipp gärna bort fröställningen på tulpaner och påskliljor efter blomning men låt bladen vissna ner för att ge näring åt löken.

Plantera dem gärna i en yta som senare har bladmassa som döljer de vissnande bladen. Samplanteringsväxter kan vara nävor, kaukasisk förgätmigej, funkia och högvuxna perenner.VAR SKA JAG PLANTERA LÖKEN?

Snödroppar och krokus passar fint nära entrén där man gläds åt tidig vårblomning. De är fina som grupper under lövfällande buskar eller i gräsmatta där de sedan kan vissna i lugn och ro. Tulpaner och narcisser passar bra i rabatter. Stenpartier är utmärkt för många lökväxter som krokus och vissa arter av tulpaner och narcisser. Hyacinter gillar också när det är riktigt varmt och torrt.

TULPANER, ALLIUM OCH HYACINTER
Lökar av tulpan, allium och hyacinter trivs i väldränerad jord, förbättra den gärna med kompost eller plantjord där du planterar dina lökar. Ett soligt läge är bäst för dessa växter och ger större chans att de kommer igen nästa år.

Tulpanlökar blir som bäst planterade i ojämna antal, i grupper om minst fem. Avståndet mellan lökarna bör vara kring 12 cm. En tumregel är att planteringsdjupet ska vara tre gånger lökens storlek i höjd. Gräv ett planteringshål och luckra upp jorden med en spade. Blanda därefter ner lite benmjöl i jorden och täck över lökarna. När lökarna spirar på våren kan lite blodmjöl strös på som extra gödsel. Nyp av tulpanblomman när den blommat över, och låt sedan blasten vissna ner.

NARCISSER
Narcisser ska planteras tidigt på hösten, med fördel i en väldränerad och lätt fuktig jord, cirka 15 cm under jorden. När bladverket sticker upp på våren är det bra att strö på lite benmjöl eller Zetas egna gödsel som extra näring. Narcisser är mer toleranta mot dålig och blöt jord än andra lökväxter och kan gärna stå i gräsmattan om de får vissna ner innan du klipper.

Narcisser förökar sig genom att bilda sidolökar och kan komma att stå för trångt efter några år. Om narcisserna slutar blomma så gräv upp lökarna och dela dem, plantera tillbaka dem lite glesare och djupare. Narcisser ogillas av rådjur och harar! De trivs fint i full sol, men är kanske som vackrast ståendes i skugga, där de också blommar som längst.
I en gles gräsmatta kan man förvilda vissa lökväxter tex krokus, kungsängslilja, aftonstjärna, porslinshyacint, rysk blåstjärna, vildtulpan, påsklilja, vårstjärna och martagonlilja. I utkanten av woodlandet där det är lätt skugga trivs hundtandslilja, kungsängslilja, spansk klockhyacint, honungslök, aftonstjärna och snöklocka.


KROKUS, SNÖDROPPAR, VÅRSTJÄRNA, BLÅSTJÄRNA, BALKANSIPPA, PÄRLHYACINTER, VINTERGÄCK
Dessa lökar torkar snabbt ut då de är små och bör därför planteras så fort du får dem. De bildar ofta stora mattor så småningom och kan växa både i gräsmatta och rabatt men blir nog vackrast och trivs bäst under lövfällande träd och buskar. Snödroppar, vintergäck och balkansippa blötläggs några timmar innan plantering.

KUNGSÄNGSLILJA
Kungsängsliljan står gärna lite fuktigare än sina släktingar och sätts på fuktig ängsmark eller under lövfällande träd och buskar i halvskugga till skugga.

KEJSARKRONOR
Löken planteras liggande på sidan så att vatten inte ska bli stående i gropen på ovansidan av löken. Det är viktigt med väldränerad och lucker jord, gärna förbättrad med grus och sand, stillastående vatten är största risken för dessa lökar. Plantera kejsarkrona riktigt djupt, 30 cm för riklig blomning. Ge mycket näring varje vår så blommar de fint i många år. Ogillas av rådjur och harar.

TIDLÖSA
Tidlösan kallas för nakna jungfrun för sin förmåga att blomma på bar lök i ett fönster på hösten. Bäst odlingsresultat får du om lökarna planteras utomhus tidigt på hösten, ca 15 cm djupt. De kommer ändå att blomma redan nu i höst. På våren kommer stora gröna blad som hämtar näring åt löken och vissnar ner under sommaren. Vattna dem vid torka. Nästa höst blommar den sedan utan blad igen.

SNÖKLOCKA, SOMMARSNÖKLOCKA
Snöklocka blommar i mars-april och sommarsnöklocka i maj-juni. Trivs bäst i halvskugga/skugga i fuktighetshållande, mullrik jord. Planteras direkt vid leverans för att inte torka ut.

VÅRIRIS
Planteras i väldränerad jord på hösten.
VILKA LÖKAR SKYR RÅDJUREN?
Narcisser (påsk- och pingstliljor), hyacinter, Allium, sippor, liljor, hundtandlilja, Camassia, rysk blåstjärna, tidlösa, snöklockor och kungsängslilja. Vi rekommenderar att spraya tulpaner och krokus med TRICO Garden för att få ha dem ifred från hungriga rådjur och harar.

SE HELA VÅRT LÖKSORTIMENT HÄR