OPP AMARYLLIS!

Nu väcker vi amaryllisen till liv och det är lika spännande varje år att invänta den första knoppen! Vi på Zetas tycker det är vackert att plantera dem i patinerade lerkrukor. Tillsammans med hyacinter i glas och tända ljus blir de ett vackert blickfång på fönsterbrädan.AMARYLLISKRUKOR


SÅ HÄR LYCKAS DU MED AMARYLLIS!

PLANTERING OCH SKÖTSEL
Klipp bort eventuellt skadade rötter och ställ sedan löken med endast rötterna i ljummet vatten över natten. Använd ett dricksglas som löken kan vila på kanten av, med rötterna i vattnet.

Plantera löken i en stabil kruka (det ska vara ca 2-3 cm mellan lök och krukans kant) med halva löken ovan jord. Använd vanlig blomjord. Vattna igenom jorden ordentligt och ställ i rumsvärme. Vattna inte förrän löken börjat komma igång, när bladen är runt 5 cm höga. Vattna sedan mycket sparsamt, ca ett snapsglas i veckan.

Du kan reglera växttakten med hjälp av att ställa löken lite svalare nattetid om stängeln skjuter i höjd och bli lång och ranglig. När blomman är på väg att slå ut kan man öka vattningen något för att ge löken kraft. Tänk på att vissa specialsorter som exempelvis de med flikiga, orkidéliknande blommor, kan ta längre tid på sig att börja blomma. Det är vackert att ha lite fägring kvar efter jul också.