Humlebo 'Humla'

698,00 kr
Leverans: Postnord 5 - 10 dagar
Lagersaldo: 79

Vi på Zetas är mycket stolta över att ha tagit fram vårt egna humlebo för att främja humlan och därmed pollineringen i Sveriges lanskap! Humlorna är den grupp av insekter som har störst betydelse för pollineringen i de flesta svenska naturtyper. Det är en handfull humlearters förtjänst att många örter och buskar blir pollinerade varje år. Pollineringen är helt avgörande för frösättningen och spridningen hos nästan alla blomväxter.


Många humlearter bor i gamla sorkbon i marken, under grästuvor, i murkna stubbar, lövhögar eller i stenmurar. Vi har försökt skapa ett humlebo som liknar dessa miljöer så mycket som möjligt. Vårt humlebo är tillverkat i Sverige av skickliga snickare. Det är gjort i gedigen furu för att hålla så länge som möjligt och åldras vackert. När du lyfter på trälocket kan du se humlorna genom plexiglaset. Den lilla pinnen utanför kopparringen är humlornas landningsbana, viktigt för att de ska hitta in i boet. Den grå färgen och den enkla designen gör att boet enkelt smälter in i miljön.


Plats: Boet ska placeras i söderläge, men i skuggan. Skydda det från regn och fukt. Kan ställas in i en mur eller under en husgrund på stenar. Det bör placeras ut i mars-april när drottningen letar efter ett bo. I det nya boet bygger hon en liten kruka av vax som hon själv utsöndrar. Därefter samlar hon pollen som blir mat till larverna. Därefter lägger hon en handfull ägg. I maj kläcks de små larverna. Som sedan blir till små humlor redo att börja arbeta i våra trädgårdar när fruktträden blommar.


Påsen med halm och musurin lockar humlorna till boet. Töm ur påsen och sprid ut det i boet vid utplacering. Töm boet på senhösten. För att på nytt fylla den med en påse med halm och musurin i mars nästföljande år.


Extratips: Plantera in humlevänliga växter i trädgården; buddleja, kantnepeta, kungsmynta, anisisop, lavendel och stenkyndel. De blir en fin restaurang till humlorna om sommaren. Blommande hassel och sälg ger näringsrik mat till humlorna tidigt på våren.


LÄNGD: 18,5 cm
HÖJD: 10,5 cm
BREDD: 12 cm